Klachten bij een knieprothese behandeling

Gemiddeld gaat een knieprothese 10 tot 15 jaar mee, maar bij overbelasting en/of overgewicht kan dit korter zijn. Het kan ook zijn dat een infectie ontstaat, dat de prothese niet langer goed in het bot blijft vastzitten en/of dat de kunststoflaag van de prothese slijt. Afhankelijk van de oorzaak en uw klachten, bespreekt de orthopedisch chirurg welke behandeling voor u mogelijk is. 

  

Meer over de behandeling

Het kan zijn dat uw knie(prothese) na de operatie het minder goed doet. Bijvoorbeeld door verklevingen die na de operatie ontstaan. Afhankelijk van de oorzaak en uw klachten, heeft u mogelijk baat bij het zogenoemde doorbewegen van de knie. Dit is een behandeling waarbij uw knie onder narcose wordt doorbewogen. 

Tijdens uw opname krijgt u intensieve fysiotherapie en ligt uw been op een apparaat dat de knie automatisch buigt en strekt. Hierdoor kan het littekenweefsel rond de knie soepeler worden, zodat u uw knie weer beter kunt bewegen. 

Na de ingreep loopt u ongeveer 4 tot 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel. Na de opname is het belangrijk dat u in beweging blijft en onder begeleiding van uw fysiotherapeut snel start met oefeningen.  

Mogelijk werkt uw knie(prothese) na verloop van tijd minder goed. Bijvoorbeeld door verklevingen rondom de prothese. Voor onderzoek en zo mogelijk behandeling van uw kunstknie krijgt u dan in overleg met uw orthopedisch chirurg eventueel een kijkoperatie. De orthopedisch chirurg doet dit met een scoop (kijker) en speciale instrumenten die via 2 kleine sneetjes in de knie ingebracht worden. Bij deze kijkoperatie worden eventuele verklevingen verwijderd.  

Tijdens uw opname krijgt u intensieve fysiotherapie en ligt uw been op een apparaat dat de knie automatisch buigt en strekt. Hierdoor kan eventueel littekenweefsel rond de knie soepeler worden, zodat u uw knie weer beter kunt bewegen. 

Na de ingreep loopt u ongeveer 4 tot 6 weken met krukken. U neemt de krukken bij uw opname zelf mee. U kunt elleboogkrukken lenen bij een thuiszorgwinkel. Na de opname is het belangrijk dat u in beweging blijft en onder begeleiding van uw fysiotherapeut snel start met oefeningen.  

  

Een knieprothese gaat niet altijd levenslang mee. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een infectie optreedt, dat de prothese niet langer goed in het bot blijft vastzitten en/of dat de kunststoflaag van de prothese slijt. Na onderzoek wordt uw knieprothese dan zo nodig gedeeltelijk of helemaal vervangen. We noemen dit revisie van de knieprothese. 

Hoe verloopt een revisie van de knieprothese?
De prothese wordt via het oude litteken gedeeltelijk of helemaal verwijderd. Bij loslating plaatst de orthopedisch chirurg meteen een nieuwe prothese. Bij een infectie plaatst de orthopedisch chirurg eventueel tijdelijk een prothese van cement met antibiotica. Als de infectie helemaal onder controle is, krijgt u eventueel een nieuwe definitieve prothese. 

Voorbereiding op de operatie - video  
Bekijk de animatie bij de behandeling totale knieprothese

Websites met meer informatie